Ορθομοριακή


Τι είναι η ορθομοριακή ιατρική;

Η ορθομοριακή ιατρική και η ιδανική διατροφή, Φυσικοπαθητική, (ως μέρος της φυσικής ολιστικής ιατρικής) ασχολούνται με την κλινική χρησιμοποίηση των διαφόρων στοιχείων της τροφής και του φυτικού βασιλείου για πρόληψη και θεραπεία.
Ο ορισμός “ορθομοριακή ιατρική” οφείλεται στον μοναδικό επιστήμονα που έλαβε το βραβείο Νόμπελ δύο φορές, τον Λάινους Πόλινγκ, ο οποίος θεωρείται πατέρας της μοντέρνας χημείας, βιοχημείας και γενετικής, και πρωτεργάτης στην ανακάλυψη της δομής του DNA. Mέχρι το θάνατό του, το 1994 σε ηλικία ενενηνταδύο ετών, διετέλεσε πάτρωνας του Ινστιτούτου Ιδανικής Διατροφής του Λονδίνου. Από τις εκτεταμένες έρευνες του Πόλινγκ και άλλων ερευνητών στα συστατικά της τροφής και στην επίδραση τους στον οργανισμό, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι παθήσεις εμφανίζονται συνήθως ως αποτέλεσμα της έλλειψης διατροφολογικών ουσιών. Αναπλήρωση αυτών των ελλείψεων επιτρέπει στον οργανισμό να επανέλθει στη σωστή (ορθή) λειτουργία, καθώς του έχουν παρασχεθεί τα “ορθά μόρια” που έχει ανάγκη. Έτσι γεννήθηκε ο όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα Ορθομοριακή Ιατρική.
Σαν ιδέα, η ορθομοριακή ιατρική και η διατροφολογία δεν είναι κάτι καινούργιο. Πατέρας της θεωρείται ο Ιπποκράτης, ο οποίος πριν από περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια συμβούλευε: “η τροφή να είναι το φάρμακό σου, και το φάρμακό σου η τροφή”.
Ο φημισμένος θεραπευτής του δωδέκατου αιώνα, Μεϊμωνίδης, παρότρυνε επίσης τους συναδέλφους του να αποφεύγουν τη φαρμακευτική αγωγή, όταν “μια καλή διατροφή, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα νηστεία και ξεκούραση” ήταν αρκετά για την ανάρρωση του ασθενούς. Αυτό που άλλαξε τα τελευταία εκατόν χρόνια, είναι η επιστημονική τεκμηρίωση και η κατανόηση του τρόπου σύμφωνα με τον οποίο επενεργούν τα διάφορα συστατικά της τροφής στο σώμα – γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της χημείας και της βιοχημείας.
Ο Θωμάς Έντισον έλεγε επίσης στον περασμένο αιώνα ότι “ο γιατρός του μέλλοντος δεν θα δίνει φάρμακα, αλλά θα διεγείρει το ενδιαφέρον του ασθενούς για το ίδιο του το σώμα, για τη σωστή διατροφή, και ως προς τα αίτια και την πρόληψη των παθήσεων”.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η ορθομοριακή ιατρική περιλαμβάνει την ορθομοριακή διατροφή, αλλά επίσης και ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης, ψυχολογικής υποστήριξης, αντιμετώπισης του στρες και αποτοξίνωσης και έχει αποδειχτεί επανειλημμένως ότι μπορεί να προστατεύσει το άτομο από όλες σχεδόν τις παθήσεις. Σε συνδυασμό επίσης με τη συμβατική ιατρική (όταν χρειαστεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας), ή με άλλες μορφές εναλλακτικής θεραπείας (όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, η οστεοπαθητική κλπ.) προσφέρει μια πλήρη κάλυψη των αναγκών της υγείας του ανθρώπου.

Τα αποτελέσματα

Ως επιστήμη ολιστικής θεραπείας και πρόληψης η ορθομοριακή ιατρική παρέχει στο άτομο ένα πλήρες πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει και όχι μόνο διατροφικές συμβουλές. Έτσι, ο ασθενής θα πρέπει πολλές φορές εκτός από τη διατροφή του να αλλάξει επίσης ορισμένες πτυχές του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντός του (στο βαθμό που μπορεί) για καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδόν πάντα σχεδιασμένο ειδικά για τις ανάγκες και έχοντας λάβει υπόψη την ιδιοσυγκρασία και τη βιοχημική ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου και συχνά περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται ή να αποφεύγονται.
  • Διαιτητικά συμπληρώματα και δοσολογίες.
  • Φυσική άσκηση και τρόπο που πρέπει να γίνεται.
  • Ψυχολογική υποστήριξη.
  • Αποτοξίνωση.
  • Αντιμετώπιση τους στρες.
  • Γενικές συμβουλές για τον τρόπο ζωής, για την αποφυγή περιβαλλοντικής ρύπανσης και συνηθειών που μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση και για την αύξηση του κινήτρου εφαρμογής του προγράμματος.

Detox.gr